ד"ר אורן הרשקו
ייעוץ וטיפול פסיכולוגי בחיפה
טיפול
רק בלב אפשר לראות היטב.
מה שחשוב באמת סמוי מן העין.
- אנטואן דה סנט-אכזופרי -
24 שעות ביממה, 168 שעות בשבוע.
לכל אחד מגיעה שעה שהיא שלו ובשבילו. זוהי "השעה הטיפולית".
זמן ייחודי ומופרד, בו ניתן לעצור, להתבונן, להתפתח ולהניע שינוי.
לפעמים קורה ומשהו לא מצליח כמו שהיית רוצה. משהו מרגיש תקוע, מבלבל, או כואב. את/ה מעוניינ/ת בשינוי והקלה.
כדאי לדעת שאת/ה לא לבד. רוב הפונים לטיפול פסיכולוגי הם אנשים שחווים משברים וקשיי הסתגלות הגורמים לסבל ולמצוקה. אני מאמין בחשיבותו הייחודית של הקשר הטיפולי הנרקם בין המטפל למטופל וסבור כי חלק נכבד מהצלחת הטיפול טמון בקשר זה. תוך כדי הקשבה קרובה לחווייתו של כל מטופל, לצרכיו ולמטרותיו, ניצור מרחב מאפשר וייחודי, בו יוכל להתאפשר שינוי משמעותי ובר קיימא. ביחד נוכל לצעוד להטבה באיכות החיים ולהתמודדות עם המשבר ו/או הכאב.
התמחויות וגישת טיפול
אני עוסק בטיפול פסיכולוגי במבוגרים ומתבגרים במגוון מצבים נפשיים. מתמחה בטיפול בקשיים שמקורם בטראומה נפשית (עכשווית או מהעבר) או התמודדות עם משבר חיים כולל אבל, אובדן ושינוי בחיים. מטפל גם בדיכאון ומצבי רוח, בהפרעות חרדה, קשיי הסתגלות, סוגיות של התבגרות, זהות, מיניות, דימוי עצמי, מערכות יחסים, יחסי הורים-ילדים והפרעות אישיות.
הגישה הטיפולית שלי היא באוריינטציה פסיכודינמית אינטגרטיבית, כאשר במידת הצורך אני משלב כלים ומיומנויות מגישות קוגניטיביות התנהגותיות (CBT). שיטת הטיפול נבחרת עם המטופל בהתאם לסיבת הפנייה, למטרות הטיפול ובהתבסס על ידע תיאורטי ומחקרי רלוונטי למקרה. אני מציע טיפול בעברית או באנגלית, בקליניקה במרכז חיפה (לפרטים על הקליניקה).
כמה דברים שכדאי לדעת על טיפול פסיכולוגי
מהו טיפול נפשי?
קשה מאוד להגדיר בדיוק מהו טיפול פסיכולוגי, שכן מדובר בתהליך אישי ופרטי, שרק המתנסה בו יכול להגדירו בעבור עצמו. באופן כללי, ניתן להגדיר טיפול פסיכולוגי כטיפול נפשי העוסק בבריאות נפשו של האדם, במחשבות, ברצונות וברגשות. בלועזית טיפול נפשי נקרא פסיכותרפיה (Psychotherapy) המורכב מצירוף שתי המילים: פסיכו (שמשמעותה "נפש") ותרפיה (שמשמעותה "טיפול"). מומלץ כי טיפול נפשי (פסיכותרפיה), יתבצע על ידי איש מקצוע מיומן שלמד והוסמך לכך, כלומר פסיכולוג קליני, עובד סוציאלי קליני, פסיכיאטר או מטפלים באומנויות אשר סיימו הכשרה בפסיכותרפיה במסגרת מוכרת. ישנם סוגים של טיפול פסיכולוגי, גישות שונות לטיפול והכשרות שונות של מטפלים. העיקריות שבהן: פסיכואנליזה, טיפול פסיכו-דינמי וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי. כל אחת מגישות הטיפול הללו כוללת מאפיינים שונים המיטיבים עם בריאות המטופל (להרחבה ראו הסבר אודות גישות טיפול אלה מטה).
טיפול רגשי בפסיכותרפיה מתקיים בזמן ומקום קבוע, כאשר בדרך כלל מדובר על פגישה אחת לשבוע באורך של 50 דקות.
במקרים מסוימים ניתן להחליט על טיפול בתדירות של יותר מפעם בשבוע (החל מפעמיים ועד ארבע פעמים בשבוע).
משך התהליך הטיפולי תלוי בסיבת הפנייה, במטרה של הטיפול, בקצב ההתקדמות האישי של המטופל ובשיטת הטיפול.
האם טיפול יסייע לי?
התקווה להקלה בכאב / בסבל הנפשי בגינו פונים לטיפול מלווה לא פעם בחששות בדבר הצלחת הטיפול, ובדבר חשיפת הקושי. מחקרים מצאו כי טיפול נפשי מקצועי מסייע ביעילות ואפקטיביות באחוזים גבוהים, וביכולתו להביא מזור משמעותי לסובלים. בין הגורמים המשפיעים על הצלחת הטיפול ניתן למנות שלושה עיקריים: טיב הקשר שנוצר בין המטופל למטפל (ברית טיפולית), הסכמה משותפת בדבר מטרות הטיפול (חוזה טיפולי), וכן התאמת שיטת הטיפול למטופל ולבעיה ממנה הוא סובל.
איך אדע איזה טיפול מתאים לי?
במהלך יותר ממאה השנים בהם התפתח הטיפול הפסיכולוגי, פותחו ונחקרו מספר תיאוריות וגישות מרכזיות, הנגזרות מהן טכניקות טיפול. מקובל לחלקם לשני סוגים מרכזיים: טיפולים פסיכולוגיים בגישה הדינמית (פסיכואנליטית) וטיפולים פסיכולוגיים בגישה הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT). הידע הקליני והמחקרי מצביע על יעילות דומה של שתי הגישות הללו לטיפול. בחירה בסוג הטיפול המתאים מתבססת על ניסיון קליני וכן על מחקרים אמפיריים בהתאם לסוג הבעיה בגינה מתקיימת הפנייה לטיפול, מאפיינים אישיים של המטופל, צרכיו ומטרות הטיפול שנקבעו ביחד איתו. לעיתים ניתן לשלב באותו הטיפול עבודה קלינית המבוססת על שתי הגישות הללו.
מהו טיפול פסיכולוגי בגישה הדינמית?
טיפול בגישה הדינמית (או פסיכואנליטית) הכוונה לטיפול "פסיכולוגי קלאסי" כמו שרואים בסרטים. מדובר בטיפול הכולל התבוננות בהיבטים הלא-מודעים של הנפש, טיפול המכוון לחקר עולמו הפנימי של המטופל, ולדרך בה הוא משפיע על התפיסה שלו את עצמו, התנהגותו, מערכות היחסים שלו ומצבו הרגשי והנפשי. טיפול שכזה יכול להתייחס גם לתהליכים התפתחותיים מוקדמים, לחוויה של חסך, לקונפליקטים פנימיים, לקשר עם דמויות הטיפול בראשית החיים ולתכנים לא-מודעים. טיפול בגישה הדינמית כולל מוקדי טיפול רבים ורחבים, והבחירה באיזה להתמקד תלויה ברצונו של המטופל ובסיבת הפנייה שלו לטיפול. טיפול בגישה הדינמית יכול לסייע במגוון של בעיות למשל: חרדה, דיכאון ומצבי רוח, בעיות הסתגלות, משברים בזוגיות, קושי ביחסים, התמודדות עם משברי חיים, טראומה, והפרעות אישיות.
מהו טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי?
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy, CBT), או טיפול ממוקד-סימפטום, הוא טיפול קצר מועד על פי רוב, שמטרתו להביא להקלה מהירה וממוקדת בבעיה ספציפית אחת. למעשה מדובר בקבוצה של טיפולים בהם המיקוד בטיפול הוא עבודה קלינית על הקשר שבין החוויה והרגש לבין הפרשנות הסובייקטיבית של האדם. בטיפול קוגניטיבי התנהגותי יש דגש גם על קבלה וגם על עבודת שינוי. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מבוסס על פרוטוקולים שנמצאו יעילים במחקרים, והוא דורש מוטיבציה ואקטיביות גבוהה של המטופל, כולל נכונות לעבודה ותרגול בין פגישה טיפולית אחת לשנייה. טיפול זה יכול לסייע בבעיות כגון: התקפי חרדה, חרדה חברתית, התנהגות אובססיבית-כפייתית, דיכאון בעקבות מאורע, בעיית התנהגות ספציפית או קושי בוויסות ושליטה בכעסים.
מה בדבר טיפול במתבגרים והדרכת הורים?
טיפול נפשי במתבגרים מחייב ידע ומומחיות ייחודיים שכן ההבנה והטיפול בבעיות אצל מתבגרים שונה מזה אצל מבוגרים. טכניקת הטיפול במתבגרים משלבת לעיתים בנוסף לתקשורת וורבלית גם שימוש בכלים השלכתיים. כמו כן, בעבודה הטיפולית עם מתבגרים נדרש להתייחס לאתגרים ההתפתחותיים בהתאם לגיל המטופל, וכן במידה מסוימת למערכת המשפחתית ולסביבת הגידול. על כן טיפול במתבגרים משלב לעיתים הדרכת הורים או עבודה הקשורה למערכת היחסים הורה-ילד.
הדרכת הורים או טיפול בהורות מתקיימים בנוכחות ההורה (או שני ההורים) ללא הילד. מטרתה להעצים את ההורה, להתבונן על תחושות ההורות, הקשר שבין ההורה לילד, בין ההורים עצמם, ולצייד בכלים ובתובנות אודות ילדם והורותם. לעיתים הדרכת הורים מתקיימת כאקט משלים לטיפול בילד ולעיתים הדרכת הורים מתקיימת כתחליף אליו, זאת כתלות בבעיה, בגיל הילד ובסיבת הפנייה. בכל מקרה, קיימת הסכמה כי מעורבות ההורים ותמיכתם בתהליך הטיפולי של ילדם הינה חיובית ובעלת השפעה על הצלחת הטיפול והשינוי המיוחל.